1 października 2022

Gdzie możemy znaleźć uprawy ananasów oraz jak wygląda ich hodowla?

Ananasy są pysznym owocem tropikalnym i są narodowym owocem Australii i Nowej Zelandii. Ich nazwa pochodzi od podobieństwa ich skórki do sosny. Każdego roku na całym świecie uprawia się miliony ton ananasów. Ponadto farmy ananasów rozwijają się, aby sprostać zapotrzebowaniu konsumentów. Chociaż ananasy są owocem, mają zastosowanie kulinarne poza deserami.

Kulinarne wykorzystanie ananasa

Ludzie używają tych owoców do robienia koktajli i innych napojów, a także pikantnych potraw, takich jak curry i paella.

Ananas to owoc, który zazwyczaj jest gotowany i spożywany jako deser. Jednak ludzie używają ich również do gotowania innych potraw-na przykład dodawania kawałków ananasa do gulaszu lub przyrządzania pikantnego dania z szarpanką. Sprzedawane są również w puszkach jako przetwory. Ananas w puszce jest słodzony i zawiera dodatkowy sok, dzięki czemu świetnie nadaje się do przygotowywania sałatek owocowych lub orzeźwiających napojów. Możesz też kupić plastry ananasa konserwowane w cukrze, które możesz dodać do deseru lub filiżanki lodów.

Czy ananas ma właściwości zdrowotne?

Chociaż większość ludzi uwielbia jeść ananasy we wszystkich jego formach, przeprowadza się wiele badań na temat wartości odżywczej tego tropikalnego owocu. Naukowcy odkryli, że ananas zawiera bromelainę, enzym znany z właściwości przeciwzapalnych. Zawiera również o wiele więcej witaminy C, niż można by się spodziewać po tak kwaśnym owocu.

Zobacz również:  Czy można jeść awokado z plamkami, czyli kiedy awokado jest dobre do spożycia?

Ponadto ananasy zawierają więcej witaminy A niż jakikolwiek inny znany owoc oprócz guawy i słodkich jabłek. Oznacza to, że ananas doskonale nadaje się do promowania zdrowych oczu i skóry – idealny jako deser lub dodatek do innych produktów spożywczych!

Na czym rosną ananasy? Oraz jak wygląda ten proces.

Ananasy rosną na wiecznie zielonym drzewie o grubych gałęziach i ciemnozielonych liściach. Mają białe kwiaty z żółtymi płatkami, a następnie duże zielone owoce o grubej skórce i miękkim żółtym miąższu. Skórka ananasa zawiera wiele twardych małych kolców zwanych żołędziami, które pomagają mu wisieć na drzewie przy silnym wietrze. Każda strona owocu ma zakrzywioną krawędź, która ułatwia obracanie i przenoszeni. Cały proces trwa około 30 miesięcy, roślina jest kilkukrotnie przesadzana do kolejnych szklarni, aby była możliwość zwiększenia odległości pomiędzy drzewami.

W jakich regionach świata uprawia się ananasa?

Ananas to owoc sezonowy rośnie tylko w określonych obszarach świata w cieplejszym klimacie. Na przykład Hawaje to jedno z niewielu miejsc, gdzie ananasy rosną naturalnie.

Zobacz również:  Gaz musztardowy – co to za substancja i jak działa?

Kolejnym przykładem, który wielu może zaskoczyć, jest to, że ananas rośnie w Europie a dokładnie na Azorach. Uprawia się je tam, ponieważ hojna natura dała tej części świata odpowiedni klimat do uprawy. Azory słyną z ananasów, choć nie znajdziecie ich w naszych polskich sklepie. Tutaj ananasy są  mniejszy, niż znamy i smakują inaczej.

Ananasy uprawiane są również w takich miejscach jak:

– Ameryce-Środkowej

– Ameryce-Południowej

– Azji

Dlaczego ananas jest tak lubianym owocem?

Ananasy są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie ze względu na ich pyszny smak i wartości odżywcze. Ludzie używają owoców w pikantnych potrawach, a także deserach, takich jak piña colada lub ciasta ananasowe do góry nogami. Skórki wykorzystywane są do masażu ze względu na ich miękką konsystencję, natomiast rdzeń spożywany jest na świeżo lub konserwowany w produktach takich jak przetwory czy koncentraty soków. Zasadniczo nie ma złego sposobu na zjedzenie ananasa!

Powiązane treści