Bób jest popularny w polskiej kuchni, szczególnie wegetariańskiej. Ta roślina strączkowa zawiera wiele wartości odżywczych i witamin. Zawiera 7,6 g białka w każdej stugramowej porcji, dlatego jest szczególnie polecana w diecie osób niespożywających mięsa. 100 g bobu potrafi również pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas foliowy.
Ma on wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak:
- pozytywny wpływ na układ krążenia;
- powoduje długotrwałe uczucie sytości, co sprzyja odchudzaniu;
- pomaga w regulacji ciśnienia krwi;
- ma pozytywny wpływ na osoby cierpiące na anemię i chorobę Parkinsona.
Czy bób trzeba obierać?
To pytanie zadaje sobie wiele osób stykających się w swojej kuchni z tą rośliną. Otóż gdy mamy do czynienia z młodym bobem całkowicie bezpieczne jest, aby spożywać go ze skórą. Zawiera ona dużą część składników odżywczych, a w procesie klasycznego gotowania w garnku z wodą może utracić do 40 procent tych cennych substancji. Warto więc zjeść również skórkę i przyswoić zawarte w niej wartości do organizmu. Nie musimy się przejmować jeżeli nawet po ugotowaniu nie będzie ona całkiem miękka. W przypadku starszego bobu sytuacja jest troszkę inna – twarda skóra może zepsuć smak potrawy.
Jak gotować bób?
Metod gotowania bobu jest prawdopodobnie tyle ile kucharzy i kucharek. Zanim zabierzemy się za gotowanie, powinniśmy przebrać bób pod kątem plam i innych oznak niezdatności do spożycia. Skórka bobu przed gotowaniem powinna być zielona i gładka, powinien on również mieć przyjemny zapach. Po przeprowadzeniu selekcji należy jeszcze umyć bób zimną wodą na sitku, aby pozbyć się zanieczyszczeń.
Klasyczny sposób gotowania bobu jest prawdopodobnie najpopularniejszy – przyrządzamy go w garnku z wodą. Proporcje wody do gotowanego bobu powinny wynosić 2 do 1. Dla smaku można dodać odrobinę cukru, a gdy woda zacznie wrzeć dorzucić szczyptę soli. Im bób jest starszy, tym więcej czasu zajmie ugotowanie go. Będzie to około 15-20 minut, na które należy zostawić go pod przykrywką.
Inny przepis na bób, równie efektywny: można również przyrządzić go na parze. Tak jak w przypadku gotowania w wodzie, bób myjemy najpierw zimną wodą i selekcjonujemy. Później doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy bób na parze przez około 9-12 minut. Po tym czasie powinien on zmięknąć, ale nie rozpadać się.
Lata praktyki pozwoliły również wypracować metodę gotowania bobu w taki sposób, aby nie powodował wzdęć, z którymi jest często kojarzony. Przed rozpoczęciem gotowania zalewamy bób gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę. Później tę wodę trzeba odlać i do gotowania zalać go świeżą.
Najważniejsze i niezależne od metody przyrządzania bobu jest to, aby nie był rozgotowany, a wręcz al dente, czyli delikatnie chrupiący w zębach. Możesz teraz dodać masła z czosnkiem, bądź solą lub podać go jak tylko lubisz i smacznego!
Ciekawostka: bób jest również jadalny na surowo!