1 września 2022

Pomidorki cherry – zdrowa propozycja do jedzenia

Warzywa należy jeść. To prawda, która znana jest już od wielu lat. Nie tylko ze względu na zdrowe składniki witalne i mineralne. To także mała ilość kalorii. Informacja, która powinna w szczególności zainteresować wszystkie osoby będące na diecie. Wśród warzyw można znaleźć pomidorki cherry. Ile mają one kcal? Co jeszcze należy wiedzieć na ich temat? Oto kilka przydatnych informacji.

Zdrowe pomidorki cherry

100 g pomidorków cherry to „aż” 21 kcal. Oczywiście słowo „aż” zostało użyte nieco z przekory, bo tak naprawdę to znikoma ilość kcal, które można spożywać w dużej ilości. Nawet, jeżeli ktoś pokusiłby się o zjedzenie pół kilograma takich pomidorków, to ogólne spożycie kaloryczne wcale nie będzie takie duże.

100 g pomidorków to także 0,9 g białka, 4 g węglowodanów, 0,2 g tłuszczów i 1g błonnika. Należy jednak dodać, że są to wartości, jakie podane są dla samych pomidorków. Jeżeli podane są one z solą lub jako dodatek do sałatek/innych potraw, to wartość kaloryczna na pewno się zmieni.

Zobacz również:  Czy dieta ośmiogodzinna jest skuteczna i przyniesie oczekiwany spadek wagi?

Dlaczego warto jeść pomidory?

Skoro już wiadomo, że pomidorki cherry mają znikomą wartość kaloryczną, warto sprawdzić, dlaczego jeszcze warto je jeść. W składzie tak niewinnie wyglądających owoców znaleźć można:

  • witaminę C, którą zalicza się do jednych z najważniejszych witamin, a także przeciwutleniacz,
  • kwas foliowy – w szczególności polecany, jeżeli chodzi o kobiety w ciąży,
  • witaminę E,
  • witamina K – niezbędny czynnik, który potrzebny jest do krzepnięcia krwi,
  • potas – składnik, który odpowiada za zminimalizowanie chorób układu krążenia, jak również za kontrolę ciśnienia krwi,
  • beta-karoten.

Na samym końcu można wymienić likopen. To właśnie ten naturalny składnik, który zalicza się do naturalnych barwników z grupy karotenoidów. To jeden z tych elementów, który zalicza się do drogocennych przeciwutleniaczy.

Samodzielnie czy nie?

Powstaje teraz zasadnicze pytanie – czy pomidorki cherry warto jeść samodzielnie, czy też z innymi dodatkami? Wybór tak naprawdę zależny jest od indywidualnych predyspozycji smakowych. Ze spokojem pomidorki można zmieszać z czymkolwiek – tzn. z innymi warzywami, które również można zaliczyć do grupy nisko kalorycznych, jak np. sałata, czy też ogórek, tworząc z tego naprawdę apetyczną sałatkę. Ale można również jeść je samodzielnie.

Zobacz również:  Witamina B12 - niedobór i nadmiar oraz właściwości witaminy

Warto również zapoznać się z tym, jakie jeszcze warzywa zawierają wyżej wymieniony składnik, czyli likopen. Potrawy, jakie zawierają w sobie duże ilości tego składnika, są w stanie lepiej ochronić przed poparzeniami słonecznymi. Co jest szczególnie ważne w okresie letnim. Warto również nadmienić, że błonnik, który zawarty jest w pomidorkach, korzystnie wpływa na działanie serca, a także zapobiega powstawaniu takich chorób, jak cukrzyca. Uwaga! Dobra wiadomość. Spożywanie tych małych, czerwonych warzyw, jest w stanie przyspieszyć metabolizm – a co za tym dalej idzie, spalanie kalorii. Kwas foliowy, czyli tak naprawdę witamina B9 zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu – dlatego tym bardziej powinny o tym pomyśleć kobiety w ciąży.

Powiązane treści