Jak obierać ananasa? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na egzotyczny owoc!
Gotowanie to z pewnością pasja większości z nas. Niemniej jednak istnieje kilka produktów spożywczych, które sprawiają nam ogromne problemy. Ananas jest jednym z bardziej problematycznych owoców, którego jednak smak jest absolutnie wyjątkowy. Obieranie tego owocu zawsze sprawiało nam całą masę problemów, co wynikało z obecności niesamowicie twardej i dość ostrej skórki na tym owocu. Z pewnością do tego procesu potrzebny jest czas, a także kilka ostrych narzędzi. Jednak jak obrać ananasa? Otóż warto poznać kilka sprawdzonych sposobów.
Jak obrać ananasa nożem i czy można w ten sposób obrać ten owoc?
Obieranie ananasa nożem to chyba jeden z najpopularniejszych sposobów na to, by dostać się do jego soczystego wnętrza. Nie da się ukryć, że jest to również jeden z najprostszych sposobów na dostanie się do ananasowego miąższu. Nie zajmie on dużo czasu i będzie dość efektywny. Zatem jak można ten proces obierania rozpocząć? Otóż postawmy naszego ananasa na płaskiej powierzchni, najlepiej na blacie roboczym. Następnie złapmy za jego szypułkę i ostrym nożem rozpocznijmy usuwanie skórki z każdej strony dookoła. Na samym końcu, gdy ananas będzie już obrany, może bez problemu odciąć zieloną szypułkę i przystąpić do krojenia owocu.
Czy obrać ananasa można przy pomocy szklanki i jaki będzie czas tego obierania?
Nie da się ukryć, że obieranie ananasa przy pomocy szklanki jest dość innowacyjnym i nietuzinkowym sposobem. Jednak porady, które można znaleźć w sieci jasną wskazują na to, że jest to absolutnie możliwe. Sposób na obieranie tego egzotycznego owocu przy pomocy szklanki jest dość prosty i porównywalny do obierania nożem. Niemniej jednak zgodnie z tym co mówią przepisy, obieranie ananasa szklanką musi rozpocząć się od odkrojenia jego szypułki. Dopiero później można przy pomocy ostrego brzegu szklanki, rozpocząć obieranie ananasa od góry. Szklankę wystarczy przesuwać od góry do dołu, usuwając kolejne części skóry. Czas takiego obierania nie jest zbyt przerażający. Zwykle w 10 minut nasz ananas powinien być gotowy do pokrojenia.
Nie próbuj obierać ananasa łyżeczką!
Niestety w sieci pojawia się coraz więcej kontrowersyjnych sposobów na to, jak można obrać ananasa. Najbardziej zatrważającym wydaje się być sposób z łyżeczką. Przede wszystkim, zajmie on nam cały dzień, a po drugie jest on dość niebezpieczny. Obierając ananasa łyżeczką w prosty sposób można się pokaleczyć o twardą i ostrą skórkę. Warto więc dwa razy się zastanowić, czy w ogóle warto się tego podejmować.
O czym pamiętać obierając ananasa?
Obieranie ananasa nie musi być zadaniem karkołomnym. Jeśli zdecydujemy się na sposób z nożem to koniecznie pamiętajmy o tym, że musi on być wyjątkowo ostry. Tylko wtedy będziemy mogli sukcesywnie pozbyć się kolejnych części skórki. Nieostry nóż znacznie nam takie zadanie utrudni, a dodatkowo może nawet uszkodzić miąższ owocu.
Nie łap ananasa gołymi rękami!
Najczęstszym błędem podczas obierania ananasa jest łapanie go gołymi rękami. Pamiętajmy, że skórka ananasa jest dość twarda, a miejscami nawet wyjątkowo ostra. Zakładając odpowiednie rękawiczki, skutecznie zabezpieczymy swoje ręce przed skaleczeniami i innymi urazami. W rękawiczka obieranie ananasa będzie o wiele łatwiejsze.
Ile czasu trzeba poświęcić na obranie ananasa?
Obieranie ananasa nie jest zajęciem zbyt czasochłonnym, o ile oczywiście się do niego odpowiednio przygotujemy. Kluczem do sukcesu okazuje się posiadanie ostrego noża. To właśnie za jego pomocą można będzie skutecznie usuwać partie skóry. Obieranie ananasa przy pomocy szklanki będzie bardziej czasochłonne, jednak z pewnością nie zajmie nam całego dnia.
Jak pokroić ananasa?
Krojenie ananasa jest niezwykle prostym i przyjemnym procesem. Miąższ owocu jest niezwykle miękki i soczysty. Zwykle wystarczy na początku pokroić ananasa w krążki, a następnie w drobną kostkę. Niemniej jednak możemy pokusić się o krojenie w zupełnie inne kształty. Wszystko zależy bowiem od naszych preferencji i potrzeb.