Pomidory najchętniej spożywamy latem, choć w sklepach są one dostępne o każdej porze roku. Mówi się, że pomidory są zdrowe, dlatego możemy jeść je niemalże bez ograniczeń. Pozostaje jednak pytanie, ile kalorii ma pomidor i czy będzie on odpowiedni dla osób, będących na diecie odchudzającej?
Kaloryczność pomidora
Zadziwić może fakt, że pomidory w 93% składają się z wody! Ich spożywanie jest więc szczególnie zalecane w upalne dni, gdyż pomagają odpowiednio nawodnić organizm, jednocześnie dostarczając mu sporych ilości potasu. Dodatkowo pomidor zawiera błonnik pokarmowy, który powoduje, że dłużej czujemy się syci. A ile kalorii ma pomidor? Niewiele, gdyż w 100 g surowego produktu znajdziemy zaledwie 17 kcal. Z tego też powodu pomidory powinny stanowić podstawę diety osób odchudzających się bądź dbających o szczupłą sylwetkę. Warto mieć na uwadze, że mała liczba kalorii znajduje się w surowym owocu, zatem jeśli dodamy do niego różnego typu „ulepszacze”, kaloryczność pomidora może wzrosnąć.
Jak spożywać pomidory, aby dostarczały jak najmniej kalorii?
Jeśli chcemy, aby pomidory nie wpłynęły znacząco na naszą dietę, powinniśmy spożywać je na surowo. Taki sposób jest nie tylko najzdrowszy, ale i pozwala dostarczyć organizmowi jak najmniejszą liczbę kalorii. Nie ma tutaj znaczenia, czy pomidor będzie obrany ze skórki, czy nie, choć osoby z problemami trawiennymi nie powinny jej spożywać. Bilans kaloryczny nie wzrośnie, jeśli do pomidora dodamy:
- cebulkę,
- szczypiorek,
- odrobinę soli, pieprzu bądź innych przypraw.
Tego typu dodatki nie zawierają dużej liczby kalorii, zatem spokojnie możemy spożywać je w towarzystwie pomidorów, tak aby nieco urozmaicić ich smak. Niemniej jednak, jeśli dodamy do owocu:
- ser feta.
- ser mozzarella,
- oliwę z oliwek,
to kaloryczność przekąski będzie o wiele wyższa. Jak się okazuje, porcja pomidorów z serami może dostarczyć aż 150-200 kcal. Nieco mniej zawiera ich pomidor polany oliwą z oliwek, jednak w dalszym ciągu nie jest to dietetyczna przekąska, zwłaszcza jeśli porcja oliwy będzie obfita.
Pomidory surowe, a gotowane
Większość osób może spożywać pomidory na surowo, jednak w przypadku ciężkich problemów trawiennych zaleca się przyjmowanie ugotowanych pomidorów. W wielu przypadkach kaloryczność surowych warzyw i owoców jest niewielka, lecz jeśli poddamy je obróbce termicznej, drastycznie rośnie. Ten problem nie dotyczy jednak pomidorów, gdyż w 100 g ugotowanego produktu znajdziemy zaledwie 18 kcal. W praktyce oznacza to, że spokojnie możemy przyrządzić sobie zupę pomidorową, sos pomidorowy czy innego rodzaju danie bądź dodatki, nie martwiąc się o ich kaloryczność. Pamiętajmy jednak, że 18 kcal dotyczy produktu gotowanego, bez żadnych dodatków. Tak jak w przypadku pomidora surowego, jeśli dodamy do niego nieco bardziej kaloryczne składniki, to lekka przekąska może zamienić się w bardzo obfity posiłek. Warto więc analizować, co znajduje się na naszych talerzach, zwłaszcza jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej bądź chcemy zachować szczupłą sylwetkę na długie lata.